22 Ekim 2007 Pazartesi

PANCAR SAPLI BİBER TURŞUSU


MALZEMELER:
1 kg yuvarlak yeşil,kırmızı turşuluk biber
1 demet pancarın küçük kıyılmış sapı
2-3 rendelenmiş havuç
1 adet kıyılmış kırmızı lahana
1/2 kıyılmış maydanoz
1 adet kerevizin sapı
4 diş sarımsak
1 adet küp şeklinde doğranmış havuç
1 paket turşu kur (isterseniz suyunu siz hazırlayın:kaynatılmış soğutulmuş içme suyu, kayatuzu, limontozu,tozşeker,3-4 adet nohut,sirke, limon-kabuklarıyla iri doğrayabilirsiniz-hepsini bir tencerede eritip turşunun içine koyabilirsiniz.Dikkat edin hava boşluğu kalmasın)
YAPILIŞI:
Biberlerin kapakları kesilir, içleri ve dışları iyice yıkanır ve ters çevrilip içlerindeki su süzülür.
Diğer tarafta rendelenmiş havuç,kıyılmış k.lahana,kıyılmış maydanoz,kereviz,pancar sapı,sarımsak harmanlanır.
Başka bir tencerede içme suyu kaynatılıp, soğutulur ve içinde turşukur eritilir.
Suları süzülmüş biberlerin içi harçla (havuçlu,lahanalı...) doldurulup, kavanoza dizilir.Aralar küp doğranmış havuç ve pancar sapıyla doldurulur.Üzerine turşusuyu dökülür ve tüm havası çıkarılır.Kavanozların ağzına birer poşet konup,sıkıca kapatılır.Işık ce ısıyı fazla almayan yerde muhafaza edilir.
On beş - yirmi gün sonra turşunuz hazır.
NOT: İlk defa turşukur kullanıyorum.Ama kullananlar pek övdü.bakalım nasıl olacak bu turşu?

Hiç yorum yok: