
1kg. buğday
2 bardak haşlanmış fasulye(gece üzerine 2 yemek kaşığı toz şeker serptim.Yerken baklagiller tatsız olmasın diye)
2 bardak haşlanmış nohut(gece üzerine 2 yemek kaşığı toz şeker serptim)
1 çay bardağı pirinç(ayıklanmış ve soğuk su ile yıkanmış)
3 tane küp doğranıp, haşlanmış elma
Kuru incir(küp küp doğradım ve kaselere aşureyi koyunca içine koydum.Çünkü aşure pişerken karartıyor)
Kuru kayısı (haşlanmış)
Kuru üzüm(haşlanmış)
Kuş üzümü( iki ayrı kasede sıcak suda beklettim.Bir kase aşurenin içine, bir kase süslemede kullanmak için)
Çekilmiş ceviz
Fındık( kullandığım fındıkları sevgili arkadaşım Döne'nin annesi Giresun'dan getirmiş.Bana da 1 torba yollamış.ben onları ayıklayıp kavurdum. aşurem daha bir lezzetli oldu)
Nar taneleri
Portakal reçeli( küçük küpler halinde doğranmış)
1/2 çay bardağı gülsuyu( aşureyi kapatınca koyun)
2 kg.+2 bardak tozşeker
4-5 adet tane karanfil(karanfillerin çiçekli kısımlarını ezip su dolu cezveye koyun ve 2-3 kere kaynatıp, süzün. Aşureyi kapatmaya yakın bu suyu dökün)
Tarçın
YAPILIŞI.
Buğday'ı ayıkladıktan sonra ovarak yıkayın.(Su beyaz olana dek) Tencereye buğdayı koyun.Üstünü 1 karış geçecek kadar su koyun. Kaynayıp,fokurdayınca pirinci ekleyin ve ocağı kapatın.Tencerenin kapağını kapatın ve iyice sarın.Sabah buğdaylarla pirinçler iyice yumuşayacaktır. Tencereye sıcak su koyun ve şekeri,nohutu, fasulyeyi, elmayı, kayısıyı,üzümleri koyun ve sürekli karıştırın.(Koyuluğu sizin zevkinize kalmış.Ben aşureyi koyu severim.) Aşure piştiğinde kocaman kocaman kabarcıklar oluşunca karanfil suyunu ısıtıp ilave edin.Beş dakika kaynatıp, gülsuyunu ekleyin ve aşurenin altını kapatın.Kaselere koyduğunuz aşurelerin üzerinin kaymak tutması ve üst malzemelerinin dibe çökmemesi için biraz bekleyin.Sonra sırasıyla:
Tarçın, ceviz,portakal reçeli,nar, kuşüzümü,fındık koyun ve komşularınıza dağıtın ;-)

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder