6 Nisan 2008 Pazar

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

MAZEMELER:
1/2 kg.yaprak
4 bardak pirinç
1 bardaktan 2 parmak az sıvıyağ
3-4 adet ince ve küçük doğranmış kuru soğan
1 çay bardağı kuşüzümü(bir kaseye koyup,üstüne sıcak su dökün ve şişmesini bekleyin)
1 paket dolmalık fıstık
2 tatlı kaşığı nane(bol olmasın derseniz, 1 tatlı kaşığı da olur)
1 tatlı kaşığı dolma baharı
1 çay kaşığı tarçın
1 iri domates rendesi
1 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı tozşeker
2 çay kaşığı limon tozu(veya 1 limonun suyu.Ben ekşili severim.İsterseniz hiç koymayın.Yerken üstüne limonu sıkın)
1,5 çay kaşığı karabiber
tuz(damak tadınıza göre)
6 bardak sıcak su( 2'sini pirinçin içine koyacağız. 4 bardak pişerken konacak)

YAPILIŞI:
Yağı tencereye koyun.İçine soğan ve sarımsağı koyun soteleyin.Ardından fıstıkları ekleyin ve rengi sararana kadar kavurun.Ayıklayıp,yıkayıp,süzdüğünüz pirinçleri içine atın ve sürekli karıştırarak kavurun.Pirinçler kıtırımsı olunca içine baharatlarını ve limon tozunu,domates rendesini, suyunu süzüdüğünüz kuşüzümünü ve iki bardak sıcak suyunu koyup, tencerenin altını kapatın.Böylece pirinçler yavaş yavaş suyunu çekecektir.Yarım saat kadar bekleyin.Bu arada salamura yaprakları sıcak suya batırıp, yıkayın ve tuzunu alın, sıkın ve bir kaba koyun. Suyunu çeken pirinci alın. Yaprakları açın,saplarını koparıp, tencerenin altına koyun ki, dibi tutmasın.Yaprakların sap kısmı size gelecek şekilde düz bir yere serip, pirinçten 1 tatlı kaşığı alın, sarın ve tencereye dizin.Dizme işlemi bitince üstüne kalan 4 bardak sıcak suyu koyun.Pişirirken tencerenize uygun bir çinko tabağınızla sarmaların üztüne koyun ve pişirin.
NOT: İsterseniz katlar arasına limon dilimleri de koyup, ekşilik vermesini sağlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok: