27 Kasım 2007 Salı

KIZILCIK MARMELADI

MALZEMELER:
1 kg.kızılcık
1,5 kg. toz şeker
2 bardak su
1 çay kaşığı limon tozu

YAPILIŞI:
Kızılcıkları yıkayıp,düdüklü tencereye koyun.Üzerini kapatacak kadar su ilave edin.Pişirin.Pişince bir süzgece koyun ve üzerine 1 yemek kaşığı toz şeker serpip, süzgeçten geçirin.(çekirdeklerinden iyice ayrılmalılar)Geçirdiğiniz kızılcığı bir tencereye alın.Üstüne 1,5kg. şekeri döküp, 1 bardak suyu ekleyin, kaynatın.Kaynarken üstüne çıkan köpükleri kaşıkla alın.Koyulaşan marmeladın içine ocaktan almaya yakın limon tozunu katıp, karıştırın.Soğuyunca cam kavanoza koyun.
NOT1) : Reçeller asla ağzı kapalı kaynatılmaz.Bunun iki sebebi vardır:
1-)Kapalı olan tencereden taşar.
2-)Kapaktan buhar damlayınca içine hemen şekerlenir.
NOT2) :Reçeller soğuyunca (özellikle) cam kavanozlara konmalıdır.Çünkü sıcak konulursa, buhar yapar ve çok çabuk şekerlenir.Hatta soğutulurken de ağzı aynı durumdan dolayı kapatılmaz.

Hiç yorum yok: